טכנולוגיית DLP של TI מגיעה אל הכביש
15 יוני, 2015
חברת אאודי הציגה קונספט חדש של תאורת נסיעה בכלי רכב, המבוססת על פנס לייזר חכם שהתאורה שלו משתנה בהתאם לתנאי הדרך ומבוקרת באמצעות רכיבי DLP של טקסס אינסטרומנטס

חברת אאודי הציגה קונספט חדש של תאורת נסיעה בכלי רכב, המבוססת על פנס לייזר חכם שהתאורה שלו משתנה בהתאם לתנאי הדרך ומבוקרת באמצעות רכיבי DLP של TI

טכנולוגיית DLP של חברת טקסס אינסטרומנטס (TI) מוכרת כאחת מהטכנולוגיות הוותיקות והמבטיחות של החברה. וותיקה, משום שהיא הומצאה כבר בראשית שנות ה-80 ומבטיחה – משום שהתחושה בחברה היא שהפוטנציאל שלה גדול בהרבה מהיקף השימוש בה בפועל.
טכנולוגיית DLP, ראשי תיבות של Digital Light Processing, משמשת כפתרון תצוגה באמצעות הקרנת תמונה באיכות גבוהה. היא מבוססת על שימוש בשבב MEMS הכולל מיליוני מראות זעירות שניתן לשלוט על תנועתן באמצעות אותות דיגיטליים מסונכרנים, המגיעים לכל מראה באמצעות טרנזיסטור ייעודי המצוי על השבב.
כל מראה כזו מייצגת פיקסל של תמונה. כאשר מאירים על משטח המראות באמצעות מקור אור, חלק מהאור מוחזר מהמראות המכוונות לזווית החזרה, וחלק ממנו אובד מכיוון שהמראות מכוונות לזווית של אי-החזרה. כך נוצרת תמונה המוקרנת על מסך גדול או צג מקומי (או אפילו השימשה הקדמית ברכב). שינויים מהירים בזווית המראה קובעים את עוצמת הבהירות, וכך מתקבלים גוונים שונים. כדי להתאים את הטכנולוגיה להצגת תמונות צבעוניות, ניתן להשתמש בדיסקית פילטרים מסתובבת, ועל-ידי כך להאיר את משטח המראות בצבע אחר (כחול, אדום, ירוק).

באמצע שנות ה-90 נכנסה הטכנולוגיה לשוק המקרנים, ולהערכת החברה היא מיושמת בכמחצית מכל המשרדים המשרדיים המשמשים כיום בעולם. בשנת 1999 היא נכנסה לשוק ההקרנה של אולמות קולנוע, ומשמשת כמקרן הסטנדרטי לסרטים דיגיטליים. כל-כך סטנדרטי, שבחודש פברואר השנה היא קיבלה פרס אוסקר מיוחד מהאקדמיה לקולנוע בארצות הברית. ניתן לומר ש-TI היא יצרנית השבבים היחידה בעולם שקיבלה אוסקר.
בראיון ל-Techtime, סיפר מנהל קבוצת ה-DLP בחברת Texas Instruments, קנט נובאק, שהטכנולוגיה נכנסת כיום לתחומים חדשים ומפתיעים. "בשנת 2009 התחלנו למזער את הטכנולוגיה כדי להתאים אותה לשימוש בתחום האבזרים האישיים וביישומים מסוג חדש. בינואר 2013 הכרזנו על כניסה לשוק הרכב, ולהערכתי כבר בשנת 2016 ייכנסו לשוק המכוניות הראשונות הכוללות תצוגה עלית מבוססת DLP".
אלא ששוק הרכב אינו עוסק בתצוגה בלבד. נובאק: "בגלל ש-DLP היא טכנולוגיית התצוגה הגמישה ביותר בעולם, במשך שנים רבות חשבנו עליה רק כטכנולוגיית דיספליי, אבל השוק לימד אותנו שיש לה יישומים חדשים ומפתיעים שאינם קשורים לתצוגה".

אחד מהיישומים האלה מגיע מחברת אאודי, אשר מפתחת קונספקט מפתיע בשם Laser Matrix שבו אורות הנסיעה של המכונית מגיבים לתנאי הדרך ומשנים את פרופיל התאורה באופן אוטומטי. מערכת Laser Matrix בנויה ממכשיר לייזר המקרין אור אל משטח DLP, אשר מחזיר אותו אל הכביש. מכיוון שמחשב הרכב יכול לשלוט בעוצמת וכיוון ההארה של של פיקסל, פנסי הרכב משנים את פרופיל התאורה שלהם בכל רגע נתון.
כך למשל, כאשר המכונית מתקרבת אל שפת הכביש, הפנסים מאירים בעוצמה את שול הדרך. כאשר מתקרבת מכונית במסלול הנגדי, פנסי הנסיעה מאירים נתיב אחד באור נסיעה גבוה, ואת הנתיב השני באור נמוך שאינו מסנוור את הנהג המגיע ממול. כאשר המכונית מזהה הולך רגל היורד לכביש, היא מאירה אותו באור מוגבר, על-מנת לוודא שהנהג מודע למצב, ואולי אף להזהיר את הולך הרגל שינהג בזהירות רבה יותר. "400,000 מראות בכל פנס מעניקים הרבה אפשרויות מעניינות", אמר נובאק.
לדבריו, ישראל אחד מהמקומות החשובים שבהם שבהם החברה מוצאת יישומים חדשים לטכנולוגיית DLP הוותיקה. "בשלושת הימים האחרונים נפגשתי עם חברות מקומיות המפתחות מערכות ספקטרוסקופיה, סריקות תלת-מימדיות של אובייקטים, תצוגות מסוג חדש ועוד. אפילו ראינו חברת סטארט-אפ שפיתחה יישום רפואי חדש לחלוטין, המבוסס על רכיב DLP ומנוע תאורה שהיא פירקה מתוך מקרן משרדי ישן".
סרט וידאו המציג את רעיון Laser Matrix של אאודי:
בזכות הוותק, הגיעה הטכנולוגיה לרמת אמינות גבוהה מאוד. רכיב סטנדרטי כולל עד 8 מיליון מראות זעירות הרוטטות בקצב של עד 20kHz. במשרדי החברה בארצות הברית קיים רכיב שהחל לפעול בשנת 1995, ומאז הוא פועל ברציפות וללא הפסקה, בקצב של 10-20kHz. בחודש ספטמבר השנה מתוכננת להתקיים חגיגת יום ההולדת ה-20 של השבב הפועם.
סמינר Innovative Solutions
נובאק הגיע לישראל כדי להשתתף בסמינר Innovative Solutions שנערך בשבוע שעבר על-ידי TI וחברת טלסיס במלון דניאל בהרצליה. לכנס הגיעו כ-200 מהנדסים שהרשיבו להרצאות במסלול Connectivity and Embedded ובמסלול Analog and Power. מנכ"ל חברת TI ישראל, אבנר גורן, סקר את התפתחות שוק ה-IoT והציג פתרונות חדשים של TI, דוגמת משפחת המיקרו-בקרים MSP432 אשר מגיעה לצריכת הספק זערורית של 85uA/1MHz ומודולים ורכיבי Wi-Fi דלי-הספק חדשים.
כמו-כן הוצגו בסמינר רכיבי Bluetooth Low Energy החדשים CC2640/50 ו-CC13XX, המיועדים לעבודה בתדרי 1GHz-2.4GHz. במסלול ההספק והאנלוג הוצגו פתרונות חישה חדשים בטכנולוגיות Inductive Sense ו-Capacitive Sense וכן גלאים חדשים דוגמת גלאי קירבה, לחוץ, לחות, עוצמת תאורה וטמפרטורה.
פורסם בקטגוריות: אלקטרואופטיקה , חדשות , סמיקונדקטורס