פריזמה פוטוניקס גייסה 20 מיליון דולר

9 פברואר, 2022

פיתחה את טכנולוגיית Hyper-Scan Fiber Sensing המאפשרת לאתר אירועים המתחוללים בסביבתו של סיב אופטי באורך 100 ק"מ, באמצעות ניתוח ההחזרות מאותות לייזר שהחברה מזריקה אל תוך הסיב

בתמונה למעלה: קופסת Optical Interrogator של פריזמה פוטוניקס

חברת פריזמה פוטוניקס (Prisma Photonics) התל אביבית גייסה 20 מיליון דולר בסיבוב גיוס הון שני בהובלת קרן בשקעות מניו יורק ובהשתתפות Insight Partners, Future Energy Ventures וקרן ההשפעות של שניידר אלקטריק (SE Ventures). מאז הקמתה בשנת 2017 גייסה החברה כ-30 מיליון דולר, כאשר המשקיעים הראשונים היו i3 Equity Partner ו-Chione השווייצרית. פריסמה פוטוניקס פתיחה חיישן מבוסס סיב אופטי המאפשר לעקוב ולאתר שינויים בסביבת הסיב גם כשהוא נפרס למרחקים גדולים מאוד של עד 100 ק"מ.

הטכנולוגיה מאפשרת לעקוב אחר תשתיות המתפרסות על פני מרחקים גדולים כדוגמת צינורות נפט וגז. ניתוח שינויים זעירים במאפייני האות האופטי בסיב מאפשרים לזהות ארועים דוגמת איתור דליפות או גניבה מצינורות גז ונפט, נזקים וניסיונות חבלה בכבלים תת-ימיים, כלי-רכב ואנשים החוצים מסילות רכבת, ולספק פתרון הגנה היקפית על מתחמים וגבולות. בחודש נובמבר 2021 החברה חתמה על הסכם לשיתוף פעולה מסחרי עם חברת שניידר אלקטריק (Schneider Electric), המתמקד בשיווק פתרון הניטור של החברה ללקוחות מתחום תשתיות הגז והנפט.

החברה פיתחה את טכנולוגיית Hyper-Scan Fiber Sensing, אשר מבוססת על מקור לייזר המשגר פולסים קצרים ומהירים אל תוך הסיב האופטי, מודולטורים וגלאים. הם מנצלים את אפקט Raman אשר מייצר אותות חוזרים בתדר שונה מתדרי המקור, בהתאם לזעזועים מכניים המתחוללים לאורך הסיב. במקום להתקין אלפי חיישנים לאורך הקו המוגן, החברה משתמשת בסיב תקשורת אופטית סטנדרטי שברוב המקרים כבר קיים לאורך הקו או במתקן, לצורכי תקשורת.

תמונה קבוצתית של כל העובדים בחברת פריזמה פוטוניקס
תמונה קבוצתית של כל העובדים בחברת פריזמה פוטוניקס

הטכנולוגיה של פריזמה פוטוניקס מתבססת על תופעה פיזיקלית, שבה, כתוצאה מזיהומים זעירים בסיב, חלק קטן מהפוטונים המרכיבים את קרן האור העוברת בתוך הסיב מתפזרים, וחלק זעיר מהם חוזר לאחור. הודות לכך, ניתן להשתמש בסיב כמעין חיישן אקטיבי וגלאי. מניתוח החזר האור ניתן ללמוד, ברמה התיאורטית, על מה שקורה מחוץ לסיב, במובן מסוים בדומה לאופן שבו פועל מכ”ם. הבעיה היא שעוצמת ההחזר הינה קלושה, לא יותר ממאית המיליארדית מעוצמת אות המקור, ועל כן מאוד קשה להבדיל בין רעש לאות ולבנות על סמך המידע הזה תמונה ברורה של הנעשה בחוץ.

כאשר החברה מנטרת קו גז או נפט, בכל 100 ק"מ של סיב אופטי, היא מתקינה מערכת שידור וגילוי (Optical Interrogator Unit), המקושרת אל מחשב המצוי בחדר התקשורת הקיים של הלקוח, שם המידע מנותח באמצעות תוכנת עיבוד המבוססת על אלגוריתמים מתימטיים ועל בינה מלאכותית. ההתראות מועברות משם אל ממשק ניהול הנמצא בדרך-כלל בחדר הבקרה המרכזי של הלקוח. המערכת מזהה ארוע (למשל דליפת נפט) ואת מיקומו לאורך צינור הנפט ברזולוציה של מטרים. המערכת גם מזהה פעילויות הנמצאות בסביבת הסיב, כמו תנועת כלי-רכב, חפירה ועוד.

בהרצאה של המנכ"ל, ד"ר ערן ענבר בכנס TOGC 2020, הוא הסביר שאחד מהאתגרים המרכזיים הוא לא הגילוי אלא הסיווג של הארועים, כדי לספק למשתמש חיוויים רק על האותות הרלוונטיים. חברת פריזמה פוטוניקס הוקמה על-ידי המנכ”ל ד”ר ערן ענבר, שניהל לפני-כן את חברת מערכות הלייזר V-Gen, אשר נמכרה ל-Newport Corporation בשנת 2014 ונמצאת כיום בבעלות MKS Instruments האמריקאית.

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: אלקטרואופטיקה , גיוסי הון , חדשות , תעשייה ישראלית

פורסם בתגיות: לייזר , סיב אופטי , פריזמה פוטוניקס