השבבים האמריקאיים ממשיכים לתדלק את מכונת המלחמה הרוסית
11 דצמבר, 2024
רכיבים של אינטל, TI, אנלוג ו-AMD מתגלים פעם אחר פעם במערכות לחימה מתקדמות של צבא רוסיה. בלומברג חשפה כיצד עובדת השיטה. אז מה עומד מאחורי הזינוק פי 1,000 בהיקף האספקה של החברות הללו לאוזבקיסטן?
בתמונה: טיל בליסטי "איסקנדר" רוסי. גם בו נמצאו רכיבים אמריקאיים. מקור: ויקי
חרף הסנקציות שהטיל הממשל האמריקאי ומדינות נוספות מיד עם פלישת רוסיה לאוקראינה, פעם אחר פעם מתגלים רכיבים אלקטרוניים של חברות אמריקאיות באמצעי לחימה ומערכות צבאיות של הצבא הרוסי. ארבע החברות שמוצריהן התגלו בהיקף הנרחב ביותר הן אינטל, TI, אנלוג דיווייסז ו-AMD, לצד רכיבים של מיקרוצ'יפ וסופרמיקרו. התסכול של הממשל מן התופעה הוא רב, מאחר שלרכיבים הללו אין חלופות של חברות טכנולוגיה שממשיכות לסחור עם רוסיה, כדוגמת סין.
מסמכים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות בלומברג חושפים כיצד מפיצים רוסיים מצליחים לרכוש רכיבים מחברות אמריקאיות ולהסוות באמצעות טקטיקות שונות את העובדה כי היעד הסופי של הסחורה הוא רוסיה. הרכיבים הללו נמצאו ברחפנים, פצצות מונחות, ציוד תקשורת ואפילו בטילים בליסטיים של הצבא הרוסי.
התחקיר בבלומברג התחקה אחר המסלול שבו עושים את דרכם רכיבים של TI עד לצבא הרוסי. לפי התחקיר, מפיצים רוסיים, שמשווקים מוצרים למגזר האזרחי כביכול, מטמיעים באתרים שלהם נתונים מהחנות המקוונת של TI, מה שמאפשר לכל לקוח לראות מידע על מוצרים, מחירים וזמינות במלאי ולבצע הזמנה באופן מקוון ופשוט למדי. אחד מהמפיצים ניהל כך בין החודשים ינואר-אוגוסט השנה כ-4,000 הזמנות עבור מאות אלפי רכיבי TI בהיקף כולל של כ-6 מיליון דולר. לפי המסמכים שבידי בלומברג, מתוך כלל ההזמנות שלו, מוצרים בהיקף של 4 מיליון דולר הגיעו בסופו של דבר לידי הצבא הרוסי.
המכירות לאוזבקיסטן זינקו פי 1,000
התחקיר שופך אור על בעיה ידועה שמטרידה את הממשל האמריקאי. בחודש פברואר 2024 נערך בתת-ועדה ייעודית ייעודית של הסנאט לחקירת הנושא הזה, שימוע בהשתתפות ארבע חברות שבבים אמריקאיות: אינטל, AMD, אנלוג ו-TI. הן הוזמנו לשימו מכיוון שלטענת הממשל האמריקאי מוצריהן מתגלים באופן חוזר ונשנה באמצעי לחימה של צבא רוסיה. לפי הערכת הממשל, כפי שהופיעה במזכר שקדם לשימוע, הרכיבים של החברות האלו מגיעות לרוסיה דרך מדינות כמו ארמניה, קזחסטאן, טורקיה, גיאורגיה ופינלנד, שהסנקציות האמריקאיות אינן חלות עליהן.
במזכר ההכנה של תת-הוועדה מופיעים נתונים ראשוניים על הבעייה: מספר הרכיבים שנמכרו על-ידי ארבע החברות האלו לאוזבקיסטאן, זינק פי 1,000 בין השנים 2021 ו-2022. המכירות לקזחסטן זינקו ב-99,000% והסתכמו ב-2022 בכ-1.92 מיליון רכיבים, בהשוואה ל-1,936 רכיבים ב-2021. המכירות לגיאורגיה זינקו ב-3,370% להיקף של כ-13,000 רכיבים ב-2022, והמכירות לארמניה זינקו ב-2,709%, להיקף של 372,414 רכיבים.
שימוע נוסף נערך לחברות האלו בספטמבר, בכותרת: "חברות טכנולוגיה אמריקאיות מתדלקות את מכונת המלחמה הרוסית". בפתיחת השימוע נשא יו"ר הוועדה הבודקת, ריצ'רד בלומנטל, דברים ותיאר את ביקוריו באוקראינה: "פעם אחר פעם שמעתי מפי הנשיא זלנסקי, מפקדים וחיילים ואפילו אזרחים, בקשות להפסיק את הזרימה של טכנולוגיות האמריקאיות המשמשות את הרוסים כדי לפגוע ולהרוג אוקראינים. ראיתי במו עיני את תכולת אמצעי הלחימה הרוסיים שנלקחו משדה הקרב. ממצאי הוועדה מצביעים כי החברות הללו, שלכולן יש את המשאבים, הידע, ההון הדרושים להתמודד עם התופעה – פשוט לא עושות מספיק".
פורסם בקטגוריות: חדשות , סמיקונדקטורס , שיווק והפצה , תעופה וביטחון
פורסם בתגיות: TI , בלומברג , סמיקונדקטורס , רוסיה , רכיבים , תעופה וביטחון