מל"ט הרמס קיבל אישור טיסה במרחב האווירי האזרחי של ישראל
9 פברואר, 2022
ישראל היא המדינה הראשונה בעולם המאשרת לכלי טיס לא מאוייש לטוס במרחבי תעופה אזרחיים. בארה"ב התקיים ניסוי ראשון בהטסה אוטונומית של מסוק צבאי
רשות התעופה האזרחית (רת"א) במשרד התחבורה העניקה לכלי טיס בלתי מאויש (כטב"מ) מסוג הרמס סטארליינר, של חברת אלביט 'תעודת סוג' המאפשרת לו לטוס בישראל בכל המרחב האווירי של התעופה האזרחית, כמו כל מטוס אחר, ולא רק במסדרונות אוויריים המיועדים לצורכי ביטחון. מנהל רת"א, יואל פלדשו, אמר שזו הפעם הראשונה בעולם שמוענק לכלי טיס בלתי מאויש רישוי זהה לרשיון של מטוס אזרחי. "הרישוי שקיבל הרמס סטארליינר תואם את הפעילות הבינלאומית בנושא, והוא מגיע בסופו של תהליך שארך 6 שנים וכלל אלפי שעות עבודה, עשרות ביקורות, ניסויי מעבדה, ניסויי קרקע וניסויי טיסה אינטנסיביים שנעשו בפיקוחנו".
האישור משלים את עמידת הרמס בתנאי התקינה הבינלאומיים (נאט"ו) לשילוב כלי טיס לא מאוישים במרחבי תעופה אזרחיים. עד היום הורשו כטב"מים לטוס רק במרחבי טיסה צבאיים או במסדרונות תעופה נפרדים. הרישוי שהעניקה רת"א לכטב"מ של אלביט משנה את המציאות הזאת. הסטארליינר של אלביט הוא כלי טיס עם מוטת כנפיים של 17 מטרים ומשקל של 1.6 טון. הוא מסוגל לשהות באוויר במשך עד 36 שעות ברצף, לטוס בגובה של עד 25 אלף רגל, ולשאת מערכות צילום יום ולילה, מערכות מכ"מ ומערכות טכנולוגיות נוספות במשקל נוסף של 450 ק"ג.
הוא מבוסס על המל"ט הרמס 900 מתוצרת אלביט, ומשולבות בו טכנולוגיות מתקדמות מתחום התעופה האזרחית, דוגמת מערכת אזהרה מפני קירבה לקרקע או התנגשות; יכולת המראה ונחיתה אוטומטיות בתנאי ראות קשים וטיסה בתנאי מזג אוויר קשים לרבות עמידות לפגיעת ברק, גיבויים למערכות האלקטרוניות ועוד. אלביט כבר זכתה בחוזים לאספקת הרמס סטארליינר לשווייץ ולקנדה.
ארה"ב ביצעה ניסוי ראשון בהטסה אוטונומית של מסוק
המעבר של חילות אוויר אל כלים בלתי מאויישים נמצא בתהליך האצה, ומתרחב גם אל כלי-טיס שעד עכשיו נחשבו בלתי מתאימים לתפישת הכטב"ם. היום (ד') הודיעו לוקהיד מרטין-סיקורסקי והסוכנות למחקרי ביטחון מתקדמים בארה"ב (DARPA), על השלמת פרוייקט יוצא דופן: טיסה אוטונומית מלאה של המסוק Black Hawk UH-60A – ללא אנשי צוות על המסוק. הטיסה התבצעה במסגרת תוכנית ALIAS – Aircrew Labor In-Cockpit Automation System. המסוק שהה באוויר במשך כ-30 דקות מעל בסיס חיל האוויר בפורט קמפבל, קנטקי, כשהוא מנוהל באמצעות מערכת ההטסה האוטונומית Sikorsky MATRIX.
צבא ארה"ב בוחן אפשרויות שימוש רחבות למערכת ההטסה האוטונומית, כולל עבור תוכנית המסוק העתידי, FVL. בנג'מין וויליאמסון, טייס הניסוי הראשי בפורט קמפבל אמר שהמערכת תאפשר לטייסים לעבור בצורה בטוחה מטיסה רגילה לאוטונומית, בכל שלב במשימה, באמצעות לחיצה על כפתור בקוקפיט. "בכך יתאפשר להם להוריד מעומס העבודה במגוון רחב של משימות או בתנאי מזג אוויר ירודים או בסביבה מאוימית. המערכת תזהה בצורה אוטומטית סכנות למסוק או לביצוע המשימה שעלולות לגרום לתאונה, ובכך לשמור על חיי הצוות והלוחמים".
הניוזלטר השבועי של Techtime מספק מדי יום חמישי עדכונים על כל מה שקרה במהלך השבוע בהייטק
רוצים להישאר מעודכנים? הירשמו למטה לקבלת הניוזלטר השבועי שלנו
פורסם בקטגוריות: חדשות , תעופה וביטחון