בואינג וטקטיקל יתחרו על מכרז הכטב"ם האמריקאי
22 ינואר, 2020
יציעו לחיל האוויר האמריקאי את פלטפורמת קורמורן של טקטיקל רובוטיקס. בוחנות שיתוף פעולה טכנולוגי ומערך ייצור משותף. סמנכ"ל טקטיקל ל-Techtime: "העוגן הוא השוק הצבאי, אך האופק הוא בלתי מוגבל"
חברת בואינג (Boeing) וחברת טקטיקל רובוטיקס (Tactical Robotics) מיבנה חתמו על מזכר הבנות לשיתוף פעולה אסטרטגי שיתבסס על הכטב"ם החדשני קורמורן (Cormorant) של טקטיקל רובוטיקס. מדובר בכלי טיס הכולל מדחפי עילוי בתוך הגוף, אשר מעניקים לו יכולת המראה ונחיתה אנכית (VTOL – Vertical Take Off and Landing). הקורמורן יכול לתמרן ולפעול בסביבה אורבנית צפופה ולשאת מטען כבד מאוד.
ל-Techtime נודע כי שיתוף הפעולה בין שתי החברות יתמקד בשלושה ערוצים מרכזיים: שיווק, טכנולוגיה וייצור. בשלב הראשון ינסו שתי החברות להציע את הקורמורן לשוק הצבאי ובטחון המולדת (HLS) בארצות הברית. במסגרת הזאת הן צפויות להתחרות ביחד על מכרז של חיל האוויר האמריקאי לפיתוח ואספקת כטב"ם כבד למשימות חילוץ ואספקה. ברמה הטכנולוגית, שתי החברות בוחנות שילוב מערכות של בואינג, דוגמת חיישנים ומערכות בקרה ושליטה, בכלי הטיס של טקטיקל רובוטיקס. במקביל, שתי החברות נכנסוןת לתהליך בדיקה של הכדאיות בהקמת מערך ייצור משותף של הכטב"ם הכבד.
להמריא מכל מקום, לנחות בכל מקום
הקורמורן של טקטיקל רובוטיקס משתייך לקטגוריה חדשה בעולם כלי הטיס הבלתי מאוישים: כלים גדולי מימדים המסוגלים לשאת מטענים כבדים מאוד. מדובר בפלטפורמה אווירית ברוחב של כ-2.5 מטר, באורך של 6.2 מטר ובמשקל של 1.5 טון, אשר מסוגלת לשאת מטען במשקל של עד 500 ק"ג (לא כולל דלק) ובנפח של עד 2,640 ליטר. החברה הישראלית פיתחה טכנולוגיית עילוי יוצאת דופן בשם: Fancraft. היא נשענת על טכניקת עילוי של מסוקים, אולם כוללת מספר רוטורים. בניגוד למסוק, מדחפי העילוי של הקורמורן אינם חשופים, ולכן מעניקים לו כושר תימרון בסביבה מורכבת, כמו אזורים עירוניים צפופים או גאיות תלולים.
סמנכ"ל הפיתוח העסקי של החברה וטייס מסוקים במילואים, נמרוד גולן, הסביר ל-Techtime שהסתרת המדחפים מקנה לקורמורן יכולות תמרון פורצות דרך. "במסוק, הרוטור העילי מגביל את יכולות ההמראה והנחיתה מאחר שהוא מחייב לקחת מרחק בטיחות מעצים, עמודים ומבנים. כל נגיעה קלה מסכנת את שלמות הכלי. מכיוון שמדחפי הקורמורן מוגנים, הוא יכול להמריא, לנחות ולרחף מכל מקום ובכל מקום".
היכולות האלה הופכות אותו לפלטפורמה מתאימה במיוחד למשימות לוגיסטיות מורכבות כמו שינוע ציוד, כיבוי שריפות ופינוי פצועים. "הקורמורן יכול לנחות על גג או ספינה בלב ים, באמצע פקק תנועה כדי לסייע לפצועים בתאונת דרכים, או לרחף בצמוד לקומה גבוהה בבניין רב-קומות ולכבות שריפה. היישומים הפוטנציאליים הם באמת רבים ומגוונים".
הסטארט-אפ של מפתח הלביא
טקטיקל רובוטיקס נמצאת בבעלות חברת Urban Aeronautics, שהוקמה על-ידי רפי יואלי, אחד ממפתחי מטוס הלביא. אורבן אירונאוטיקס כוללת שתי חברות-בנות: טקטיקל רובוטיקס המתמקדת ביישום טכנולוגיית Fancraft בתחום הכלים הבלתי מאויישים, וחברת Metro Airways המתמקדת ביישום הטכנולוגיה עבור כלים מאוישים בסביבה אורבנית.
שיתוף הפעולה עם בואינג עשוי להיות אבן דרך משמעותית בהתפתחות של טקטקל רובויטקס. החברה השלימה את שלב הפיתוח והוכחת ההיתכנות של הטכנולוגיה, שלדברי גולן מעוררת עניין רב מצד לקוחות פוטנציאליים רבים, אזרחיים וביטחוניים. למרות זאת, החברה טרם בנתה מערך ייצור ולא ביצעה מכירות בפועל. "לנו יש טכנולוגיה פורצת דרך, ולבואינג יש מותג גדול, ודריסת רגל רחבה מאוד בשוק האזרחי והצבאי. החיבור הזה מאפשר לשני הצדדים לבסס פעילות עסקית ענפה".
"העוגן הראשוני המרכזי בשיתוף הפעולה ביניו הוא בתחום הצבאי, אך האופק העתידי הוא בלתי מוגבל. אנחנו בוחנים שלושה שוקי יעד פוטנציאליים: בתחום הצבאי אנחנו בוחנים יישומים לחילות האוויר, הים והיבשה. בשוק האזרחי אנחנו בוחנים יישומים של הפטלפורמה בתחומי החקלאות המדשייקת, ובתחום השלישי אנחנו בוחנים את הפלטפורמה לאספקת שירותי חילוץ והצלה, כיבוי אש וסיוע הומניטרי מאוויר לאזורי אסון".
פורסם בקטגוריות: חדשות , רחפנים , תעופה וביטחון
פורסם בתגיות: VTOL , בואינג , טקטיקל רובוטיקס , כטב"ם