מפא"ת: ישראל זקוקה למערך לווייני זמן-אמת
10 דצמבר, 2024
"מלחמת חרבות מתנהלת ב-7 זירות במקביל, כשכמה מהן נמצאות במרחק של כ-2000 ק"מ מישראל. איראן משתרעת על-פני 1.6 מיליון קילומטרים רבועים, מה שהופך את החלל למימד קריטי בפעילות המבצעית של צה״ל"
בתמונה למעלה: ראש מפאת, ד"ר דניאל גולד. צילום: דרור סיתהכל, לנס הפקות
"ישראל זקוקה לקונסטלציות לוויינים שיאפשרו רציפות מידע ואיסוף מעל כל המזרח התיכון עם גישה מלאה לצה"ל וכל מערכת הביטחון". כך אמר היום (ג') ראש מנהלת החלל במפא"ת במשרד הביטחון, אבי ברגר, במהלך כנס דיפנס-טק (Defense Tech Summit) של המרכז למחקר סייבר באוניברסיטת תל אביב בשיתוף מפא״ת במשרד הביטחון. לדבריו, מלחמת חרבות מתנהלת ב-7 זירות במקביל, כשכמה מהן נמצאות במרחק של כ-2000 ק"מ מישראל. "איראן משתרעת על-פני 1.6 מיליון קילומטרים רבועים, מה שהופך את החלל למימד קריטי בפעילות המבצעית של צה״ל".
ברגר אמר שאחד מלקחי המלחמה הוא שיש צורך לנצל את מימד החלל בצורה אפקטיבית ולאפשר קבלת מידשע בזמן אמת בכל הזירות. "לוויין עובר מאיראן לישראל בתוך דקות בודדות ומעביר את המידע למערכי הש״וב שלנו קרוב לזמן אמת. האתגרים החדשים שיש לנו כעת חייבים לקבל מענה". הוא רמז שהצורך בקבלת מידע בזמן אמת כבר הפך לתוכנית עבודה: "האחריות שלנו במנהלת החלל במפא״ת היא לפתח את יכולות החלל שלנו כך שלצה"ל תהיה נגישות מלאה, זמינה ורציפה לכל שבע הזירות״.
ערב הכנס דיווח משרד הביטחון מדווח על גידול משמעותי בהתקשרויות עם 86 חברות קטנות וחברות סטארט-אפ ישראליות: היקף ההזמנות מהן הוכפל פי חמישה בין אוקטובר 2023 וספטמבר 2024, והגיע להיקף של כ-601 מיליון שקל. אלה מצטרפים לעוד כ-200 חברות סטארט-אפ המפתחות טכנולוגיות ויכולות חדשניות בשיתוף עם מפא״ת. ראש מפא"ת במשרד הביטחון תא״ל (מיל׳) ד"ר דניאל גולד, אמר שבמהלך המלחמה עבדה מפא"ת עם עשרות חברות סטארט-אפ בשטח. "יצרנו מתודולוגיה של לקיחת סטארט-אפ ושילובו בשטח – זה משהו שהעולם עדיין מנסה להתמודד איתו".
לדבריו, "ההגנה האווירית משנה את העולם. חץ 3 הופעל בפעם הראשונה נגד טיל ששוגר מתימן במרחק יותר מ-1,500 ק"מ. אנחנו משפרים את מערכות ההגנה ללא הרף. רק במהלך המלחמה ביצענו עשרות שיפורים במערכות. במלחמה הנוכחית קלע דוד וכיפת ברזל יירטו בהצלחה רקטות, טילים, כטב"מים וטילי שיוט. אנחנו בוחנים כל הזמן כיצד ליירט רחפנים באמצעות רחפנים אחרים, ולהפיל רחפני אויב באמצעות רשתות".
פרופ' איציק בן ישראל, יו"ר הכנס ויו"ר המרכז למחקר סייבר באוניברסיטת ת"א, הזכיר שלטכנולוגיות הביטחון הישרלאיות היה משקל מכריע בהישגי הלחימה: ״איראן משגרת מאות טילים בליסטיים, כטב״מים וטילי שיוט לעברנו? התוצאה בשורה התחתונה – ללא שום נזק ממשי. חמאס פורק ומנהיגיו חוסלו. ארגון החיזבאללה ומאגרי הנשק הגדולים שלו אינם קיימים עוד. ובהמשך ישיר לאלו – סוריה התפרקה ואסד נמלט ממנה. כל זאת בזכות לוחמי צה״ל וטכנולוגיית מערכות ההגנה והלחימה שפותחו בארץ״.
פורסם בקטגוריות: חדשות , מלחמה 2023 , תעופה וביטחון , תעשייה ישראלית
פורסם בתגיות: לוויינים , מלחמה , מפא"ת , תעופה וביטחון