פוינטגראב פרשה רשת חיישני IoT בבניין המשרדים הגדול בעולם
16 יוני, 2019
הפלטפורמה מנטרת את רמות התפוסה ודפוסי השימוש בחללי העבודה. דלויט הצליחה באמצעות הפתרון לשפר ב-30% את ניצולת הנדל"ן. מנהל המוצר ל-TechTime: "הנדל"ן בעולם הפיננסים יקר והם מחפשים לחסוך עלויות בצורה חכמה"
חברת פוינטגראב (PointGrab) מהוד השרון פרשה במטה החדש של פירמת הייעוץ וראיית החשבון דלויט (Deloitte) בלונדון רשת של כאלף חיישני IoT המנטרים באופן רציף, באמצעות ראיית מכונה ולמידה עמוקה, את תנועת האנשים בבניין ומספקים נתונים בזמן אמת על נוכחות העובדים בחללי העבודה ועל דפוסי השימוש בתשתיות הבניין ובשטחים הציבוריים. הפלטפורמה של פוינטגראב מסייעת לדלויט לנהל בצורה מיטבית את סביבת העבודה ולחסוך בצריכת האנרגיה.
הבניין, שממוקם בלב אזור העסקים בלונדון, משתרע על פני 25,000 מ"ר ונחשב לבניין המשרדים הגדול והחדיש בעולם, המיישם טכנולוגיות של בניינים חכמים, גישה סביבתית ודגש על חוויית העובדים. דלויט היא הלקוח הגדול הראשון של הפלטרפומה החדשה של פוינטגראב, בשם CogniGrab, ובחברה מקווים כי הפרויקט היוקרתי יסייע לה לחדור לעולם המשרדים החכמים, בעיקר במגזר הבנקאות והפיננסים.
פיליפס דחפה את פוינטגראב לתחום חדש
פלטפורמת CogniGrab אינה רק מוצר חדש, אלא היא מסמנת את תחום הפעילות החדש של החברה, לאחר שביצעה בארבע השנים האחרונות שינוי כיוון משמעותי בטכנולוגיה, במודל העסקי ובשוקי היעד. פוינטגראב הוקמה ב-2008 ופיתחה בראשית דרכה תוכנת ראייה ממוחשבת לזיהוי מחוות גוף המאפשרת למשתמשים להפעיל מרחוק מכשירים חכמים כמו טלוויזיות או מזגנים. החברה מכרה רישיונות לשימוש ב-IP שלה והצליחה לשלב את הטכנולוגיה שלה במוצרים של מספר חברות טכנולוגיה מובילות כמו סמסונג ו-LG. למרות שהחברה ייצרה הכנסות, שוק ממשקי המחוות לא התפתח כמצופה והביקוש הצרכני ליישומים אלו היה נמוך, והחברה החליטה לחשב מסלול מחדש.
"לפני 4 שנים החלטנו לשנות כיוון והתחלנו מהתחלה," אמר מנהל המוצר של פוינטגראב, אודי בן בראון, בשיחה עם TechTime. בן בראון גילה כי מי שסייעה לחברה להגדיר את עצמה מחדש היתה אחת המשקיעות, חברת התאורה של תאגיד פיליפס, Philips Lightning, הידועה גם בשם Signify. "כחברה מובילה בתחום התאורה החכמה, פיליפס רצתה להתפתח ולהביא ערך מוסף אל עולם המשרדים ולפתח פתרונות שיאפשרו למשרדים לנהל בצורה חכמה יותר את השימוש בתאורה, במזגנים ואת תנועת האנשים."
כדי לבצע את הטרנספורמציה העסקית והטכנולוגית פוינטגראב גייסה הון נוסף מפיליפס, חברת הציוד התעשייתי השוויצרית ABB וקרנות הון נוספות, וחזרה שוב למצב פיתוח. במסגרת מאמצי הפיתוח פוינטגראב, שבתחילת דרכה היתה חברת תוכנה טהורה, עברה לפתח פתרון IoT מקצה-לקצה, המשלב גם חיישנים ואלגוריתמיקת AI.
מחשוב-קצה בשירות האנונימיות
בן בראון מציין כי מגמה נוספת שעליה מושתת הפתרון החדש של החברה היא ההבשלה של טכנולוגיית למידת העומק (Deep Learning). "העולם זז בשנים האחרונות לראיית מכונה המשלבת למידה עמוקה, מה ששיפר מאוד את הדיוק ואת הביצועים של החיישנים ואפשר לאמן מכונות על בסיס מאגר נתונים גדול."
החיישנים בפלטפורמה של פוינגראב, המותקנים בתקרות המשרד, מיועדים בראש ובראשונה לניטור בני אדם, אך מסוגלים גם לספק מידע על רמות החמצן והטמפרטורה בכל אזור. כל חיישן מכסה כ-50 מ"ר והפלטפורמה מאפשרת להגדיר אזורי עניין כמו חדרי ישיבות, שולחנות עבודה, חללים ציבוריים כמו לובי, שירותים, מטבח ומעלית. הנתונים עוברים בזמן אמת ניתוח אנליטי המספק אינדיקציות על רמת התפוסה בכל חלל ועל דפוסי השימוש בחללים הציבוריים.
"המשרדים בערים הגדולות מאוד יקרי היום. בלונדון, למשל, העלות הנדל"נית של כל עובד במגזר הבנקאות והפיננסים נאמדת ב-25,000 דולר לשנה. המנהלים מחפשים פתרונות שיאפשרו להם לנהל את סביבת העבודה בצורה גמישה יותר, ולהסב עובדים לעמדות עבודה וחדרי ישיבות לפי רמות התפוסה המשתנות. זה רלוונטי מאוד במגזר הפיננסי."
מתוך הקפדה על הפרטיות, החיישנים של פוינטגראב מספקים מידע אנונימי שאינו מספק מידע אישי על האובייקט המזוהה. לשם כך, עיבוד הנתונים אינו מתבצע בענן, אלא בחיישן עצמו, מה שקרוי "מחשוב קצה" (Edge-Computing). "החיישן הוא כמו גלאי עשן, הוא מיישם למידת עומק במעבד קצה. זה היה אתגר לפתח אלגוריתמיקה שתאפשר לבצע את החישוביות המסובכת הזו במעבד CPU פשוט וזול."
שיפור חוויית העבודה
מעניין לציין כי דלויט כבר פרסמה נתונים על התועלת שהפיקה מהמערכת של פוינגראב. דלויט ביצעה תחקיר מעמיק שהשווה בין דפוסי השימוש ורווחת העובדים במטה הקודם שלה ובמטה החדש שלה. דלויט גילתה כי במטה הקודם בכל רגע נתון כ-45% מהמשרדים וכ-30% מהשולחנות היו פנויים, והדעה הרווחת בקרב העובדים היתה כי סביבת העבודה אינה תורמת לפריון. במטה החדש, שכאמור מנוהל בצורה חכמה יותר בין היתר בעזרת CogniGrab, דלויט מעסיקה כוח אדם הגדול ב-30% וזאת בשטח הקטן ב-3%, כאשר 5,500 עובדים חולקים בכ-3,500 תקנים. בן בראון: "מלבד ההתייעלות התפעולית, גילינו ביחד עם דלויט שהפלטפורמה עזרה להם לשפר את חוויית העבודה של העובדים. בעקבות כך, שיעורי הנוכחות עלו בצורה משמעותית."
אם בעבר המודל העסקי של פוינטגראב התבסס על מכירת רישיונות, כיום היא גובה דמי מנוי חודשיים על כל חיישן שהיא מתקינה. פוינטגראב משווקת את הפלטפורמה שלה דרך רשת של מפיצים שמשלבים את הפתרון כחלק מהפורטפוליו שלהם בתחום ניהול הנדל"ן ובניינים חכמים. "מגזר הבנקאות והפיננסים מסתמן כמאמץ ראשוני של פתרונות מסוג זה. הם בדרך כלל יושבים על נדל"ן יקר ומחפשים להוזיל עלויות."
פוינטגראב מעסיקה כ-25 עובדים ומגייסת בימים אלה עובדים נוספים כחלק מתהליך הצמיחה, בעיקר בתחום הפיתוח.
פורסם בקטגוריות: IOT , ראיית מכונה , ריאיונות
פורסם בתגיות: אודי בן בראון , דלויט , פוינטגראב