חץ 3 יירט טיל בליסטי בחלל

10 נובמבר, 2023

מערכת חץ 3 ביצעה את היירוט המבצעי הראשון מחוץ לאטמוספירה. יירטה מעל ים סוף טיל בליסטי שכוון לישראל. היירוט מתבצע באמצעות מיירט דו מנועי אשר ראש הקרב שלו פוגע פיסית במטרה, כשהיא נמצאת בחלל החיצון

מערכת חץ -3 (Arrow 3), המספקת על שכבת ההגנה הגבוהה ביותר של ישראל ומיועדת ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה, ביצעה בסוף השבוע (ה') את היירוט מבצעי הראשון שלה. בהודעת משרד הביטחון נמסר: "לוחמות ולוחמי ההגנה האווירית של חיל האוויר שיגרו הערב לראשונה את מיירט חץ 3, שיירט בהצלחה במרחב ים סוף מטרה שנורתה לעבר ישראל". טיל בליסטי נע במסלול קבוע כשהוא משוגר אל מחוץ לאטמוספירה וממשיך משם אל יעדו. מהעובדה שהיירוט בוצע מעל ים סוף ושהטיל כוון לעבר ישראל ניתן להניח שהוא שוגר מאזור תימן. היירוט בוצע הרחק משטח ישראל.

מערכת חץ 3 נכנסה לשירות מבצעי בשנת 2017. היא פותחה ומיוצרת במשותף על-ידי מנהלת 'חומה' במפא"ת והסוכנות האמריקנית להגנה מטילים (MDA), בהובלת התעשייה האווירית. היא נחשבת למערכת ההגנה האווירית המתקדמת מסוגה בעולם, ומיועדת ליירט טילים בליסטיים בחלל, מחוץ לאטמוספירה. עקרון הפעולה של חץ 3 מבוסס על פגיעה פיזית ישירה בטיל המאיים. האנרגיה הקינטית במפגש עם המטרה גדולה מספיק להשמדת המטרה ללא צורך בחומרי נפץ. לפיכך נדרש דיוק רב להשגת פגיעה ישירה. זאת בשונה ממיירטי חץ 2, אשר נושאים עימם חומר נפץ.

המיירט במערכת חץ 3 הוא טיל דו-שלבי הכולל שני מנועי דלק מוצק. עם קבלת התראה ממערכת המכ"ם, מערכת השליטה והבקרה בוחרת בסוללה ובמיירט האופטימליים לביצוע היירוט. היא משגרת את הטיל אל האזור המשוער שבו צפוייה להיות ההתנגשות. בתחילה מופעל מנוע ההאצה המביא אותו אל אזור הפגיעה המשוער, ואז הטיל נפרד ממנוע ההאצה, וראש ההשמדה הממונע נע לכיוון המטרה בעזרת הנחיות המגיעות מהמכ"ם הקרקעי.

תפישת ההגנה הרב-שכבתית

בשלב הזה, הטיל מפעיל מערכת חישה אלקטרו-אופטית אשר מזהה את הטיל התוקף וננעלת עליו. היא מכוונת את המיירט אשר מבצע תימרונים סופיים המביאים אותו לפגיעה בטיל התוקף ולהשמדת מטען ההרס שלו. מערכת חץ 3 משולבת במערכות הניהול והבקרה של מערכת חץ 2. הדבר מבטיח שבמקרה של פגיעה לא אופטימלית (או כאשר הטיל התוקף נושא יותר מראש נפץ אחד), ישוגרו מיד טילי חץ 3 או חץ 2 נוספים כדי להשלים את ההשמדה.

מימין: אנטנת המכ"ם של מערכת חץ. משמאל: ראש הקרב האלקטרואופטי. קרדיט: התעשייה האווירית
מימין: אנטנת המכ"ם של מערכת חץ. משמאל: ראש הקרב האלקטרואופטי. קרדיט: התעשייה האווירית

הקבלן הראשי לפיתוח מערכת הנשק ומיירטי החץ הוא מפעל מל"מ של התעשייה האווירית (תע"א), אשר פועל בשיתוף חברת אלתא (חברה בת של התעשייה האווירית), אשר אחראית על פיתוח וייצור מערכת המכ"ם. חברת אלישרא שבבעלות אלביט מערכות אחראית על מערכת ניהול הירי. חברת בואינג האמריקנית מהווה שותף אסטרטגי של התע"א בפיתוח וייצור חץ 3. המנוע הרקטי שמאיץ את טיל החץ לחלל פותח ומיוצר בתומר – חברה ממשלתית, ומרכיבים נוספים של המערכת  פותחו על-ידי רפאל ומפעל תממ של התעשייה אווירית.

מערכת חץ היT מרכיב מרכזי במערך ההגנה הרב-שכבתי של ישראל, אשר מבוסס על ארבע שכבות הגנה מבצעיות: מערכת "כיפת ברזל", מערכת "שרביט קסמים", מערכת "חץ 2" ומערכת "חץ 3". בחודש יולי 2019 הושלמה סדרת ניסויים של מערכת חץ 3 שנערכו באלסקה בשיתוף עם הסוכנות האמריקאית להגנה בפני טילים (MDA). בניסויים שנערכו הודגמה בהצלחה מלאה יכולת יירוט (Hit-to-kill) של מטרות בגובה רב מחוץ לאטמוספירה. במהלך הניסויים נעשה שימוש במכ"ם האמריקאי AN\TPY2 שפותח על-ידי רייתאון, ומשמש גם במערכת ההגנה האמריקאית THAAD, והודגמה בהצלחה יכולת קישוריות מבצעית בין שתי המערכות.

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות , חלל , מלחמה 2023 , תעופה וביטחון

פורסם בתגיות: Arrow , חץ , מלחמה